Ben je succesvol of heb je gewoon geluk gehad wanneer je dingen bereikt? Ligt falen aan jezelf of aan externe factoren? Is het sluiten van een goede deal gewoon jouw verantwoordelijkheid of heb je goed werk geleverd? Het antwoord op deze vragen is een belangrijk onderdeel van je grondhouding en instelling.

Omdat deze gedachten automatisch opkomen, is het goed om hier eens bij stil te staan.

Interne toeschrijving staat voor het zoeken van de oorzaken voor succes of mislukking aan jezelf. Dit biedt aanknopingspunten voor verbetering en en is een bouwsteen van zelfvertrouwen. Een te grote focus hierop, kan zorgen voor een rem op de persoonlijke ontwikkeling. Externe toeschrijving staat voor het toeschrijven van succes of mislukking aan externe factoren. Dit houdt je met beide benen op de grond en kan je opluchting geven wanneer iets misgaat. Te veel hiervan zorgt echter voor een machteloos of hulpeloos gevoel, werkt vermijding in de hand en gaat zelfreflectie tegen.

Wanneer je beiden kunt integreren en je hierin je zelfbewustzijn vergroot, zorg je voor een realistische kijk op de rol van je eigen bijdrage en externe invloeden. Dit is belangrijk voor een stevig zelfbeeld en een goede basis voor verdere ontwikkeling en persoonlijke groei. Naast het opmerken van je eigen automatische gedachten hierover, is het ook een handige tool in het geven van constructieve feedback of complimenten aan anderen.

Geef een reactie